Aktivnosti

Smešteni na granici Nacionalnog parka Fruška Gora, u sredini koja krije legende, mitove, tajne, priče ispričane i one koje čekaju da budu otkrivene, pravi smo izbor za radoznale. Za avanturiste i zaljubljenike u prirodu, kulturu i istoriju, za sve koji žele više od uobičajene svakodnevice. Ceklokupan tim našeg kompleksa, stoji na raspolaganju za vožnju biciklima po okolini Ateljea vina Šapat, organizaciju romantične plovidbe Dunavom, lov, ribolov, kao i za savete i organizaciju izleta u interesantno okruženje.

 

Predlažemo da posetite:

 

  1. Spomenik Slankamenačkoj bici – nalazi se na putu do našeg kompleksa. 1691. godine pobedu nad turskom, izvojevala je Austrougarska vojska, sastavljena uglavnom od srpskih vojnika.
  2. Crkva svetog Nikole – sagrađena 1468. godine u Starom Slankamenu. Predstavja obrazac prema kome su građene crkve u Sremu, među kojima je najpoznatija manastirska crkva Krušedola.
  3. 16. pravoslavnih manastira – razmeštenih na zatalasanim brežuljcima Fruške Gore i izgrađenih u periodu od 13. do 16. veka. Gajenje vinove loze i proizvodnja vina, deo su njihove viševekovne tradicije i jedina njihova privilegija.
  4. Lesni profili u Starom Slankamenu, spadaju u I kategoriju prirodnih dobara Srbije i geološki su lokalitet jedinstven u Evropi i jedan od samo tri u svetu. Naučnici iz čitavog sveta , 280 godina unazad istražuju na njima tajne paleoklimatskih promena na evropskom kopnu, tokom poslednjih 800.000 godina.
  5. Ostaci nekada impozantne tvrđave Acumnicum, koja datira iz doba rimskih osvajanja - u Starom Slankamenu. Oko nje se nalaze tragovi keltskih boravišta, izvori mineralne vode iz rimskog perioda, ostaci turskih kupatila.
  6. Ušće Tise u Dunav - na tromeđi Bačke, Banata i Srema, naspram Starog Slankamena. Legenda kaže da je tu sahranjen čuveni vojskovođa Atila Hunski, poznatiji kao Atila Bič božji (oko 406 – 453)