Priča o zemlji

Sremski rejon, područje je gde su koreni srpskog vinogradarstva pušteni pre više od 1700 godina, kada je na osunčanim padinama Fruške Gore, tada nazivanim Alma Mons (Blagorodno brdo), rimski car Marko Aurelije Prob, odlučio da zasadi vinovu lozu. Sremski vinogradarski rejon, pored svoje prirodne lepote, počeo je sloviti za jedan od najznačajnijih u ovom delu Evrope, dok su vina sa njegovog tla, dugo svrstavana među najbolja.

 

Naši zasadi, nalaze se na poslednjem fruškogorskom brežuljku, na blago zatalasanom vinogorju slankamenačkih vinograda, koje poseduje idealne fizičko-agronomske i mikroklimatske uslove za gajenje vinove loze. Ekspozicije sever-jug i stalno provetravanje usled takozvane ruže vetrova, smanjuju broj potencijalnih opasnosti za zdravlje vinove loze. Ovi faktori, u kombinaciji sa velikim brojem sunčanih sati godišnje i odličnim dnevnim i noćnim temperaturnim razlikama, stvaraju idealne uslove za uspešno sazrevanje svih sorti koje se gaje na našem imanju.

 

Kada smo prvi put kročili na ovo tlo, nama je ono šapnulo svoju priču o sjajnim karakteristikama zemljišta, blagoj klimi i blizini moćnog Dunava, o dinamičnoj prirodi, srdačnom narodu i tradiciji. Zbog tog šapata, mi smo ostali da stojimo na tom tlu, odakle danas pričamo vama, našu priču.