Predstavljene nove etikete u vinoteci Wine & Pleasure
Nera, Cuvée, Atila Cabernet i Terol – nove zvezde Šapata
Iskusni poznavaoci vina imali su priliku da, u beogradskoj vinoteci Wine & Pleasure, prisustvuju prezentaciji i degustiraju nove zvezde Ateljea vina Šapat. Enolog Mladen Dragojlović i generalni menadžer Šapata Mladen Ćirić predstavili su gostima poznate etikete, ali nove berbe – Chardonnay i Atila Chardonnay, ali i potpuno nove – Nera, Cuvée, Atila Cabernet i Terol.
Mladi Chardonnay 2024 dobio je izuzetne komentare degustatora. Mladen Dragojlović objasnio je da tajna kompleksnosti u laganom vinu leži u procesu proizvodnje gde do 80 odsto vina sazreva u okruglastim rimskim amforama zapremine 600 i 900 litara, nakon čega prelazi u u velike bačve od 3.000 litara, a potom i u već korišćene barike.
Predstavljajući Atila Chardonnay 2023 rekao je da je to puterasti šardone koji može da se uporedi sa vrhunskim izdanjima Burgundije. Iz najtoplije godine do sada dolazi zaokružen, maksimalno ekstraktivan, bogat, aromatski raskošan i sa 13,6 % alkohola.
Kombinovali smo tehnologije – naveo je Dragojlović. – Sa jedne strane je konvencionalan pristup, sa druge dugo odležavanje na pokožici tokom fermentacije, a kad vino pređe u barike, batonaž. Godinu dana boravka u najboljim baricima Francois Freres i Mercier učinili su svoje. Ekskluzivitet garantuje i mali broj napunjenih boca, svega 4.000.
Glavni noviteti Šapata su među crvenim vinima. Predstavljeno je novo vino Nera 2022, sortni merlo sa 14 % alkohola, 5,9 gr/l kiseline i jakim taninima. Karakteristične je rubin boje, sa pomešanim aromama kedrovine, zrele višnje, crvene ribizle i drugog crvenog bobičastog voća i cimeta. Nera je mekano, zrelo, umereno puno vino glatkih tanina i lepih kiselina, sa svežom i voćnom završnicom.
Cuvée 2022 je kupaža najboljeg grožđa merloa i kabernea (u odnosu 70:30), sa 14,5 % alkohola i micelirano 21 dan. Vino je složene arome, a dominiraju kedrovina, crno bobičasto voće, sa akcentom na kupine i crne ribizle, potom suve šljive i eukaliptus.
Atila Cabernet je veoma puno i koncentrisano vino, sa veoma kvalitetnim reaktivnim taninima. Sa 15 % alkohola, poseduje odličan balans svih komponenata, veoma dug i voćan završni ukus.
Još jedno novo vino, koje je predstavljeno u beogradskoj vinariji, jeste Terol. Reč je o veoma kompleksnom i postojanom vinu zagasito ljubičaste boje. Ima koncentrisane arome borovnice i likera od crne borovnice. Veoma je sveže i reaktivno na nepcima sa sortno-karakteristično izraženim kiselinama koje vinu daju živahnost i lepo balansiraju slasnost i visoki ekstrakt u vinu. U bocama Terola našla se malo poznata italijanska sorta teroldego, iz Trentino-Alto Adiđe regije južnog Tirola. Ovo vino rađeno je u veoma limitiranoj seriji od 900 boca i dostupno je samo u restoranima Ateljea vina Šapat.
Dok je Mladen Dragojlović predstavio vina, Mladen Ćirić govorio je prisutnima o planovima za proizvodnju i novim sortama koje će se naći u bocama ove vinarije. Napomenuo je da se trenutno proizvodi 50.000 boca godišnje, ali da je kapacitet vinarije 70.000, te da se neće širiti, jer su vina namenjena isklučivo HoReCa sektoru. Najavio je i da će sledeće godine, uz postojeće sorte, biti i prva berba grašca. Površina postojećeg vinograda na padinama Fruške gore je oko šest hektara u rodu i još toliko pod novim zasadima.