NAGRADE MEĐUNARODNOG GASTRONOMSKOG VODIČA GAULT&MILLAU
Fleur de Sel najbolji restoran, Vranić prvi među somelijerima
Fleur de Sel najbolji restoran, Vranić prvi među somelijerima
Jedan od najprestižnijih svetskih gastronomskih vodiča – Gault&Millau, u svom srpskom izdanju za 2025. najvišu ocenu dodelio je restoranu Fleur de Sel, a titulu najboljeg somelijera Dušanu Vraniću, generalnom menadžeru ovog restorana.
Vodič Gault&Millau Srbija 2025 predstavljen je u Kristalnoj dvorani hotela Hyatt Regency u Beogradu, uz podršku Turističke organizacije Srbije.
Žiri Gault&Millau-a prepoznao je i vrednovao restorane širom zemlje, ocenjenjujući ih prema strogim i anonimnim kriterijumima. Najviše bodova – 17,5 dobio je restoran Fleur de Sel i prestižne “četiri kape”, koje su dobija još samo dva restorana u Srbiji.
Odabrani su najbolji šefovi, u različitim potkategorijama, a priznanje za najboljeg somelijera dodeljeno je samo jedno i to Dušanu Vraniću iz Ateljea vina Šapat.
Na svečanosti u Hyatt-u, nakon proglašenja pobednika, gosti su umivali u degustaciji specijaliteta uz koncept „šetnje po ukusima Srbije“, u okviru kojeg su se predstavili vrhunski restorani i vinarije.
Gault&Millau je osnovan 1965. godine u Francuskoj, a danas je drugi najvažniji gastronomski vodič na svetu. Prepoznatljiv po svom strogo anonimnom sistemu ocenjivanja i doslednoj posvećenosti kvalitetu, Gault&Millau promoviše autentične restorane, lokalne ukuse i talentovane šefove, bez elitizma i komercijalnog upliva. Uvrštenje u vodič se ne može kupiti – kvalitet je jedini kriterijum. Gault&Millau je prisutan u više od 20 zemalja, a Srbija se od 2018. godine nalazi na mapi ovog prestižnog gastro vodiča.